<<
Min hundeslædetur ved Ilulissat
Tekst og foto: Henning Clausen
Hundeslædevæddeløb
Ilulissat
Min grønlandsrejse strakte sig over 10 dage hen over påsken 2004. De første 8 dage blev tilbragt i Ilulissat-området, startende med en dag i byen, som blev brugt til at kigge på byen i vinterklæder. Der lå godt med sne i hele byen, hvilket betyder en livlig færdsel i og på tværs af byens gader med både biler, snescooter og hundeslæder. Så har du set skiltet midt på hovedgaden med en hundeslæde, er det med god grund, at det står der. Pas på, der kan godt komme en hundeslæde på tværs af vejen!
Advarselstavle
Proviantering
Aftenen før jeg skulle på min 3 dages hundeslædetur, kom min slædefører og en guide og hentede mig kl. ca. 21, for at vi sammen kunne købe madvarer ind til turen. Det var en god ting selv at kunne være med, og samtidig lige lære slædeføreren lidt at kende.
Udrustning og start på slædeturen
Første slædedag startede med at finde den rigtige størrelse af skindtøj, anorak og bukser og endelig støvler, og så masser af tålmodighed, inden man bliver kørt ud til startstedet i udkanten af byen. Her pakker man sine ting på slæden. De skal bindes godt fast. Så er det ellers bare der ud af op på slæden, holde godt fast og finde en behagelig stilling at sidde i. Her skal der lige indføjes, at der ikke var en sky på himlen, hvilket der heller ikke kom de 3 dage, jeg var på slædetur. Så der blev god brug for solcremen.
Klar til start
Det første stykke går stille og roligt lige ud. Der er også lidt bakker op - også en enkelt, hvor man skal af slæden og løbe ved siden af. Det skal gå ret meget opad, før hun dene ikke kan trækken slæden med oppakning, mig og fører. Så når det endelig er nødvendigt at skulle følge slæden ved at løbe ved siden af, er det ret hårdt. Senere kører vi et stykke på havisen, hvilket er meget behageligt, fordi det går ligeud.
Resten af dagen går det noget op og ned, da vi kører på land, hvilket gør turen mere spændende. Til gengæld er det så ujævnt, at man hele tiden skal være klar til at holde sig fast i slæden.
Fjordisen og indlandsisen
Næste dag startede ud over fjordisen. Det er ret fladt, men undervejs er der mindre isskruninger, vi skal igennem. Her skal man både være meget vågen og holde godt fast for ikke at falde af slæden. Om nødvendigt må man bruge sine ben som støtte for slæden, så den ikke vælter. Denne dag kom vi op på indlandsisen, inden vi kom frem til næste overnatningssted. Her var 2 små hytter opsat af turistforeningen til selv samme formål.
Tilbage til Ilulissat
3. dagen skulle vi tilbage til Ilulissat. Det første stykke over fjordisen gik lidt langsomt, for hundene ville ikke rigtig arbejde. Det sidste stykke vej til byen går meget op og - især - ned, og på et tidspunkt var vi ved at køre hundene ned med slæden, grundet at de ikke kunne løbe fra slæden, selv om både føreren og jeg brugte alle vores kræfter på at bremse den..
Av! - Næste dag kunne jeg mærke nogle muskler, der var blevet brugt ret godt.
De næste par dage blev brugt til at se på byen, gå rundt og få taget en masse billeder m.m.
Alt i alt alle tiders tur. Det er en måde, jeg godt vil tilbringe en ferie på igen - kun skal slædeturen varer flere dage!
Billede
Billedmenu
Klik på et billede,
for at se det i
stor størrelse