<<
Sydgrønland 2004
 
Fire "qatanngutter" på vej op ad Kvanefjeldet ved Narsaq
 

På denne 3-ugers vandretur har du en enestående mulighed for at opleve det frodige Sydgrønland på Qaqortoq-halvøen, på Vatnahverfi og ved Jespersens Bræ og Motzfelt Sø. Sejlture i de storslåede fjorde bringer os rundt imellem vandreområderne. Vi møder de gæstfrie grønlændere på steder, vi passerer undervejs, og hvor nordboerne levede i vikingetiden.

Turbeskrivelse

Efter ankomsten til Narsarsuaq sejler vi igennem den isfyldte Erik´s fjord til bygden Itilleq. Herfra vandrer vi ad Kongevejen til Igaliku, den smukke bygd, hvor nordboernes bispesæde Gardar i sin tid lå.

Fra Igaliku vandrer vi på ca. 5 dage i smukt og grønt terræn med nordboruiner til Qaqortoq (Julianehåb). Midtvejs på ruten, på den sydlige del af halvøen, passerer vi den største og mest kendte nordboruin i Grønland, Hvalsø kirkeruin.

Qaqortoq er en af Grønlands ældste og smukkeste byer, der har 3.500 indbyggere. Byen er hovedby for Sydgrønland, hvor ernæringen hovedsagligt sker ved fiskeri og fårehold. Vi overnatter og kigger os omkring i byen, der på torvet har Grønlands eneste springvand. 

Fra Qaqortoq skal vi sejle til bygden Alluitsup Paa. Sejladsen foregår i farvand, hvor der er mulighed for den imponerende storis, som kommer fra Nordøstgrønland og på denne årstid driver ned forbi Grønlands sydspids og nordpå langs vestkysten. 

Alluitsup Paa er en driftig fiskeribygd med ca. 500 indbyggere. Efter et kort ophold her vandrer vi i løbet af en uges tid over Vatnahverfi, et af de smukkeste og frodigste områder i Sydgrønland, til Igaliku Kujalleq (Søndre Igaliku). Inden vi forlader Alluitsup Paa er der mulighed for at arrangere en tur til de varme kilder på øen Unartoq. Her kan man nyde udsigt til isbjerge og storis, mens man bader.* 

Oplevelserne i dette område afhænger af, hvad rejsedeltagerne har lyst og tid til efter ankomsten til Igaliku Kujalleq. En mulig vandrerute går langs Jespersens Bræ til det smukke landskab ved Motzfeldt Sø, og herfra ad den helt nøgne og storslåede Qoororsuaq-dal til Igaliku. En anden mulighed er at gå langs kysten til Igaliku med afstikkere undervejs, og flere forslag vil blive fremlagt på 1. forberedelsesweekend.

Fra Itilleq sejles vi med chartret båd tilbage til Narsarsuaq. Inden vi flyver hjem, er der mulighed for at vandre igennem Blomsterdalen ind til den døde bræ. Man kan også besøge det lokale museum, som bl.a. fortæller om lufthavnens oprindelse som amerikansk base under 2. verdenskrig.

* badeturen er ikke med i rejsens pris, da det afhænger af bl.a. is- og vejrforhold,   om den kan gennemføres.
Kort
Du skal have lyst og fysik til at færdes dagevis i øde fjeldterræn med fuld oppakning (egen udrustning og din andel af fællesudrustningen) i al slags vejr.
Du skal være indstillet på at vandre sammen med mindst 3 af de øvrige turdeltagere og dermed være en del af et fællesskab på rejsen.
Du skal være parat til at acceptere ændringer af turen, da vejret spiller en overordnet rolle i Grønland (aflyste fly, skibe, der ikke sejler efter planen, dage med tåge osv.). Vi satser selvfølgelig på at få det smukkeste sommervejr og dermed mange myg.
Du skal have en mailadresse, så rejselederen og de andre deltagere kan kommunikere på mail med dig.
Du skal være medlem af Qatanngut.

Praktiske oplysninger

Udrejse lørdag den 10. juli 2004 om formiddagen fra København til Narsarsuaq. 
Hjemrejse lørdag den 31. juli 2004 om eftermiddagen/tidlige aften.

Vekslende med høj sol, skyet, regn og blæst. Temperaturen er om dagen i skyggen fra 2 til 20 grader i havniveau. Nætterne kan være kolde, men når solen får magt i løbet af dagen, føles det varmere. Vejret kan dog hurtigt skifte, især i fjeldet.

Alle deltagere skal deltage i 2 forberedelses-weekender. Her vil vi planlægge turen i detaljer samt danner vandrehold. Deltagelse i weekenderne er en væsentlig forudsætning for en vellykket tur. Datoerne for weekenderne er den 12. - 14. marts og den 30. april - 2. maj 2004. Der tilbydes desuden fælles trænings-vandreture i foråret.

Turen koster 12.800 kr., der inkluderer flyrejse fra København retur, alle bådtransporter, proviant samt 2 forberedelses-weekender. Prisen er eksklusiv kortmateriale og evt. afbestillingsforsikring. Teltplads kan lejes af foreningen for 100 kr. pr. uge pr. person.

Snarest muligt og inden 10. marts 2004 til rejselederen (deltagerantal max. 12)

Yderligere information

Claus Wulff Nielsen
   rejseleder
Østbrovej 17, 2. mf. th.
2600 Glostrup
Tlf.  43 42 92 72 / mobil 51 55 95 42
Morten Jørck
   formand for Qatanngut
Hjelmsgade 5, 4. tv.
2100 København Ø
Tlf.  39 18 06 61 / mobil 23 60 12 28