<<
6 dage i "Dronningens kølvand"
af Jytte Boesgaard
 
Narsaq
 
Indledning
Lidt inspireret af Frank Dahlgaard’s rejsebeskrivelse på Qatanngut.dk tog jeg i august 2011 på en 6 dages rundrejse i Sydgrønland, hvor jeg kom til Narsarsuaq, Qaqortoq, Narsaq, Igaliku og Qassiarsuk. Turen, som var arrangeret af Jacky Simoud fra Blue Ice Explorer (www.blueice.gl) , foregik med båd, bl.a. med den hyggelige træbåd Puttut. I Igaliku boede jeg i hytte, mens jeg de andre steder havde valgt at bo på hotel. Fx boede jeg i Narsaq på Hotel Narsaq, som drives af Dorthe og Jørn Holding. De har virkelig sans for at hygge om deres gæster på enhver måde og i mindste detalje. Dejlige værelser. Godt køkken og smuk beliggenhed lige neden for Qaqqarsuaq – Narsaq’s vartegn og med udsigt til fjorden og isfjeldene. Her kommer jeg gerne igen og bliver et par dage ekstra!
 
Narsaq Hotel
 
Jeg har været i Sydgrønland tidligere, men denne gang synes jeg, at turen var særlig smuk dels på grund af det dejlige sommervejr dels på grund af det usædvanligt frodige landskab, hvor vilde blomster dominerede overalt. Mælkebøtter, klokkeblomster, smørblomster, margeritter og Grønlands nationalblomst gederams. Der er næppe tvivl om, at klimaændringerne også har påvirket Grønland.
 
Iluliaq og Puttut i Ittilleq
 
Både i Narsaq og i Qaqortoq blev jeg inviteret ind i de private haver, og det var tydeligt, at beboerne var stolte af deres flotte og frodige haver med blomster og grøntsager, som de netop havde vist frem for Dronningen og Prinsgemalen.
 
Qaqartoq
 
Der er ingen tvivl om, at det kongelige besøg har været en meget stor oplevelse for befolkningen over alt i Grønland, bl.a. fordi de kom så tæt på de kongelige, og jeg er overbevist om, at både Dronningen og Prinsgemalen har følt, at de var velkomne og har nydt samværet med den lokale befolkning. Der er blevet sunget, danset, grinet og spist, og så var der blevet gjort rent og ryddet op overalt.
 
Vandsøen i Qaqortoq
 
I 1976 var jeg med Dansk Vandrelaug i Gardar/Igaliku og Brattahlid/Qassiarsuk. Jeg genså disse to steder i 2005 og nu igen i 2011. I Igaliku er der nu kommet et fint Bygdehotel med 6 hyggelige hytter, som drives af Blue Ice.
 
Igaliku Bygdehotel
 
I kirken er der er lille lokalmuseum, og der er også fri adgang til ruinerne fra Nordboernes bispesæde. Nationalmuseet i Nuuk var i gang med at indhegne ruinerne, så fårene kunne holde græsset nede – et eksperiment, som man havde store forventninger (og forhåbninger) til.
 
Nordboruinerne
 
I Qassiarsuk står der en statue af Erik den Røde højt oppe på en klippe over det gule vandrehjem, som jeg boede på i 1976. Alt ved det gamle!
 
Vandrehjemmet og Erik den Røde
 
Også her findes der rester af ruiner fra nordboerne, men attraktionen på stedet er en rekonstruktion af Tjodhildes kirke og Erik den Rødes Langhus.
 
Tjodhildes kirke i Qassiarsuk
 
Min 6 dages rejse blev afsluttet med en usædvanlig smuk og stemningsfuld sejltur på Qooroq Isfjord.
 
Qooroq Isfjord
 
Som der står i Jacky’s beskrivelse:” Sejlturen på Qooroq Isfjord er en uforglemmelig tur mellem isbjerge i alle former, farver og størrelser. Med synet af gletscheren og bådmotoren stoppet, kan du nyde stilheden og en drink med mere end 1000 år gammel indlandsis!”.
 
Qooroq Isfjord
 
Det holdt stik! 7 km fra gletscheren stoppede John fra vandrehjemmet motoren og bød på Martini med indlandsis på en dag med havblik og strålende sol. Det var som at sejle i en skulpturpark af isfjelde. Sejlturen på Qooroq Isfjord blev en værdig afslutning på min lille rundrejse i Sydgrønlands frodige og grønne paradis.
 
Qooroq Isfjord